První místo na filmovém festivalu v Písku

06.10.2011 13:24

6.-8.10. se v Písku promítal film Kníže Igor. VYHRÁL PRVNÍ CENU před filmem z Dánska a Švýcarska!!!!! Po loňském úspěchu filmu Postiženi uměním, nezklamal!!!!

 

 

Zde z minulého ročníku:

Filmový festival ocenil i hendikepované tvůrce

6.10. 2010

V Písku skončil 2. října Mezinárodní festival studentských filmů. Jubilejní desátý ročník byl dílem věnován také hendikepovaných tvůrcům. „Blok filmů hendikepovaných tvůrců se v našem programu vyskytl poprvé. V Praze kdysi probíhal festival Mental Power Prague Film Festival a naše tehdejší koordinátorka Lenka Kotlánová byla nadšena tím, co tam zažila. Rozhodli jsme se tedy, že by podobné filmy na našem festivalu měly mít také své místo. Přáli jsme si, aby festival dostal i trochu sociální rozměr a chtěli jsme před hendikepovanými tvůrci smeknout klobouk,“ řekl Lukáš Buchar, vedoucí tiskového oddělení MFSF Písek 2010.  Na vzniku tohoto bloku jsme spolupracovali přímo s Mental Power Prague Film Festivalem, svými filmy přispěly i evropské instituty, o kterých se můžete dočíst více informací zde https://www.filmfestpisek.cz/movies/block-handicap .

O vítězných pozicích rozhodovaly klientky pečovatelského domova PETRA Mačkov, které samy vytvořily krásné keramické ceny. Všichni dostali keramickou cenu útěchy a hlavní tři vítězná místa navíc dostala krásné keramické kamery. Předání cen předcházelo taneční vystoupení Mačkovských koček.

1. místo – film Postiženi uměním

2. místo – film 4 elements

3. místo – film Contact

Organizace se každý rok ujímají studenti Soukromé vyšší odborné školy filmové a Filmové akademie Miroslava Ondříčka pod vedením ředitelky festivalu Vladany Terčové. Tváří letošního ročníku se stala Martha Issová, kterou režisér hlavních večerů Jan Vejnar obsadil i do festivalových znělek. Znělka, která se dočkala pěti různých variant, udávala ráz celkové podobě festivalu. Jan Vejnar zvolil stylizaci hvězd stříbrného plátna z dvacátých a třicátých let minulého století. Návštěvníci festivalu tak mohli Marthu potkávat v dobových kostýmech. Martha Issová se ujala i moderování slavnostních večerů. Zahajovací večer moderovala prostřednictvím videoprojekcí a přímo v sále jí sekundovali Tomáš Běhal a Miroslav Pánek. Slavnostního zakončení se s Marthou ujal Vojta Kotek.

Festivalová porota měla letos skutečně hvězdné obsazení. Do předsednického křesla usedla umělecká ředitelka MFF Karlovy vary Eva Zaoralová, filmová producentka a herečka Deana Jakubisková-Horváthová, herec divadla Járy Cimrmana a písecký rodák Petr Brukner, uruguayský kameraman Pablo Berti a vítěz Grand Prix MFSF Písek 09, korejský scénárista a režisér Jong-woo Lee. Porotci vybírali vítězné filmy z pěti soutěžních bloků, celkem soutěžilo 36 filmů z celého světa. Soutěžních kategorií bylo osm, porota se ale rozhodla udělit i zvláštní uznání. Hlavní cenu festivalu – Grand Prix – cenu Václava Kršky, kterou věnuje  město Písek získal za snímek Wings and Teeth finský režisér Oscari Rautsi. Spolu s cenou obdrží také 50 000 Kč.