Symfonie THE BEST FILM

26.09.2012 12:23

Nejlepším snímkem Mental Power Prague Film Festival je Symfonie

Textař Michal Horáček pokřtil 18. listopadu v Praze své nové album Ohrožený druh.

vydáno: 02.06.2012, 21:57 | aktualizace: 02.06.2012 22:52

Praha - Nejlepším filmem šestého ročníku mezinárodní přehlídky Mental Power Prague Film Festival 2012 byl dnes vyhlášen snímek Symfonie. Festival má vytvořit podmínky pro uměleckou seberealizaci lidí s postižením. Na slavnostním galavečeru byly oceněny nejlepší tituly v deseti kategoriích, které vybrala porota v čele s Michalem Horáčkem.

Reklama
 

Podle organizátorů je hlavním úkolem festivalu přesvědčit, že lidé s handicapem mají ve společnosti rovnocenné a pevné místo. Podmínkou účasti filmu na přehlídce je stopáž do třiceti minut a musí v něm hrát výhradně lidé s mentálním nebo kombinovaným postižením. Za účast na festivalu byly oceněny všechny filmy a moderátor si postupně zval na pódium také jejich protagonisty, kteří byly doprovázeni nadšenými ovacemi publika. "Pokud jste se dívali na náš film, tak se vám určitě musel líbit," řekl z pódia jeden z herců.

Cenu za nejlepší film získal dvacetiminutový snímek Symfonie. "Ten film je skutečně nádherný," uvedla dlouholetá členka poroty herečka Tatiana Vilhelmová, podle níž tento snímek potvrzuje přísloví "hledejte zázraky tam, kde byste je nečekali."

Zvláštní cenu udělila porota filmu Svět je krásný, který je podle tvůrců příběhem "na hranici sny a reality." Vítězný snímek Symfonie získal ocenění i za nejlepší scénář a hlavní mužskou roli, kterou ztvárnil Vojtěch Černý, který je klientem Chráněné dílny svatý Prokop u červeného javoru v Praze.

Třídenní Mental Power prague Film Festival byl zahájen 31. května a kromě všech devatenácti soutěžních snímků nabídl také autogramiádu herců a hudební vystoupení skupiny Monoskop a DJ Phono.