článek o nás

30.11.2010 12:43

 

Mental Power – síla, která boří bariéry

Mentální a kombinované postižení vyřazovalo po dlouhá léta statisíce lidí z běžného života. Je pozoruhodné, že i v dnešní svobodomyslné době zůstává diskuse a kontakt s těmito lidmi tabu. Díky Mental Power Prague film festivalu se teď vše mění a ze zakřiknutých a odstrkovaných jsou hvězdy.

Život lidí s mentálním postižením neslibuje podle odborníků mnoho kvality. Barbora Smítalová se narodila s diagnózou mentální retardace. Její vyhlídky nebyly tím pádem nijak valné.

Odborníci ji zařadili mezi tzv. nevzdělavatelné a doporučili její matce ústav s celoroční péčí. „Čekala jsem na zázrak,“ říká maminka Báry, „společnost nechtěla moje dítě přijmout, ale já ji nechtěla schovávat.“ Sebevědomí dospívající Báry bylo kvůli reakcím okolí velmi nízké. „Přestala jsem věřit, že by se to zlepšilo,“ popisuje dále maminka Báry.

Ale pak se objevil festival Mental Power a ten vše změnil“. Barbora, která měla zmizet ze světa a žít někde ve skrytu dává dnes rozhovory pro hlavní televizní zpravodajství, absolvuje suverénním způsobem tiskové konference a její role ve filmech jí přinášejí obdiv odborníků i laické veřejnosti. „Mentální postižení nesmí být tabuizováno, tvrdí jeden z organizátorů festivalu, „musíme se od sebe jen vzájemně učit a oba světy tím budou jen bohatší a nakonec to bude svět jeden“.

Podobných příběhů teď je a bude právě díky festivalu Mental Power mnohem víc.
Přijďte se podívat na opravdové hvězdy v termínu od 2.-4.6 2011 do divadla Palace v Praze na Václavském náměstí, 43. Mental Power Prague Film festival – silnější než Hollywood.

zdroj: PromoArt